Starstruck

13 Okt

Idag har jag fortsatt mina interna samtal med medarbetarna på de olika enheterna. Jag har nu snart träffat alla som jobbar inom biblioteket, bildarkiv, filmarkiv. Låter mycket damm men är en fantastisk del av vad Filminstitutet gör som handlar om att bevara vårt svenska filmarv.

Dessa medarebtare är nördar i sin mest positiva bemärkelse. Jag har fått höra många fina berättelser om hur filmsekvenser hittats som inte finns i hela världen, två minuter från andra rullen från en film från 1921. Världen häpnade och folk här stolta. En del går att se på http://www.filmarkivet.se men mycket måste man få hjälp att se via Biblioteket (eller via fjärrlån). Det är nästan 100 personer som jobbar här, och alla är experter på olika sätt inom filmen.

Och idag fick vi anledning att vara publika när vi fick besök av Adrian Brody (Oscars för sin roll i Pianisten av Polanski). Kinderna flammade inte bara på det kvinnliga könet när denne stjärna kom på ett 20 minuters besök. Den enda som höll sig lugn var Hélène Dahl på Stiftelsen Ingemar Bergman. För det var för deras samlingar som Adrian besökte oss. Han fick se Bergmans anteckningsblock, manusblock och fotoalbum. Samt brev från bland annat Marlene Dietrich, som beklagade hur Bergman varit jagad av skattemyndigheten och var tvungen att gå i exil på 70-talet.

Adrain Brody var nöjd, som synes nedan. och för oss känns det bra både att vi har arkivet och att det kommer till nytta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: