Vad är kulturens roll?

2 Nov

Idag har vi nåtts av budskapet att en av Sveriges stora filmstjärnor har avlidit. Sickan Carlsson. tankarna går förstås till anhöriga och vänner. Men även till många beundrare.

Vad har det betytt för Sverige att vi haft en så folkkär kvinna som funnits så länge? Vad har det betytt att vi haft Ingmar Bergman? Varför har Sverige en politik där inte allt utgår från kulturen, som i Frankrike?

När jag var på TU arrangerade jag en debatt i Almedalen om kultur och hur medier granskar kulturen. Jag frågade Gabriel Byström på GP om han inte tyckte det var synd att kulturen ska vara i en bilaga istället för i anslutning till ledartexterna. Det tyckte han inte, att få en egen bilaga vill alla ha. Jag förstår det, men jag skulle ändå önska att kulturen fick en centralare roll.

Snart ska vi öppna upp Filminstitutet för den typebn av samtal. Jag ser fram emot att tillsammans med kulturföreträdare diskutera frågan om kulturens roll med företrädare för både näringsliv och politik. Vi ska ju alla mötas och förstå vad vi bidrar med kors och tvärs.

Och uppmärksamma de kulturpersoner som betytt mycket för Sverige. Ett filmmuséum?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: