I morse på nyhetsmorgon uttalar jag mig om den demokratiskt otillfredsställande situationen att vi genom att flera orter bara har en biograf har fått väsentligt mycket färre titlar från europa och övriga världen på vår reportoar på dess orter.
Det är ett demokratiskt problem eftersom vi får ett snävare perspektiv på vår omvärld och samtid. Vad ska vi göra åt det? Jag har förstått att vissa tolkat inslaget som att jag menar att SF, som är biodominanten, skulle ha ett ansvar. Det har jag inte sagt. Tvärtom menar jag, till skillnad från vad många tror, att jag har full respekt för att SF är ett kommersiellt bolag och ingen myndighet. De ska säkerställa sina intressen, vilka de nu må vara vid sidan av att driva sin affär med vinst.
Jag menar att det är vi på Filminsititutet som har ett ansvar för att se vilken kulturell konsekvens detta får och hur vi kan medverka till att alla berättelser får komma fram. Vi ska göra en förstudie som vi räknar med blir klar i början av nästa år. Vi ska förstås föra en dialog med kulturdepartementet om vår analys, när den blir klar. Det är en kulturpolitisk fråga, inget man kan kräva att en kommersiell aktör ska driva. Även om många vill.
Hej Anna,
jag håller med och gillar det demokratiska perspektivet och vikten av att erbjuda ett mångfald i filmutbud som du lyfter här på din blogg och i intervjun med SVT!
Du har fått en inbjudan/uppmaning till fortsatt debatt i följande blogginlägg:
http://jenslanestrand.wordpress.com/2011/11/14/bjud-in-till-samtal-anna-serner/
http://jenslanestrand.wordpress.com/2011/11/14/bjud-in-till-samtal-anna-serner/#comments