Idag inledde jag dagen i Morgonpasset i P3. Kul att vara med, jag vet ju att det finns många frågor från allmänheten om hur man kan få filmstöd. Filmstöden vi betalar ut är ju faktiskt til en majoritet, trots att många tenderar att glömma det, faktiskt medborgarnas skatteslantar. Vi har ett ansvar att både vara öppna så att medborgarna förstår varför de ska betala för oss, men också att säkerställa att alla svenskar ska vilja se minst en svensk film varje år. Att delta i olika typer av mediesituationer är alltså inte bara kul (oftast) utan en del av uppdraget. Jag tror det finns fler frågor att svara på och jag ska alltid försöka göra det!
Nu hann jag inte vara med hela timmen eftersom jag sedan skulle till Kulturdepartementet. Staten är som sagt vår största uppdragsgivare och vi arbetar mycket med dialogen med dem, och som idag med andra myndigheter inom vår sektor. Skillnaderna mellan myndigheterna är många, men finns det likheter ska vi samverka. Då får förhoppningsvis medborgarna mer krut för pengarna.
Krut för pengarna för övrigt. Idag tillkännagavs Kulturhusets samarbete med SF Bio. Kulturstorm har det blivit. I all storm hoppas jag man också ser till vad som kommer vara innehållet i deras samarbete. Dominansen är ett problem, det vet vi alla, men tomma salonger är det också. Klarasalongen har gått för halvtomma salonger länge, jag hoppas det blir slut på det nu. Marknadsföring av den nya salongens innehåll kommer behövas, fler ska veta att det finns kvalitetsfilm där.
MEN – det kan väl knappast vara bra att monopolistens position förstärks. Det borde vara olagligt att ha 93% marknadsandel (ant filmdukar i Sthm). I denna fråga måste SFI vara tydlig. Det behövs fler aktörer, olika biografägare som kan bidra till mångfald. Kulturhusets beslut är en kulturpolitisk skandal – eller hur?
http://www.gunnosandahl.wordpress.com
Hej Gunno,
Nej det har du rätt i. Men det här visar också problemet på en icke-fungerande marknad som faktiskt är av kulturpolitisk art. Du sitter ju själv i filmavtalsförhandlingarna, hur tänker ni i dessa frågor? Och om ni inte kommer fram till något så är det väl verkligen en politisk fråga?
Hej Anna,
Jag hoppas ditt svar är; Ja – det har du rätt i”.? Din fråga om filmavtalsförhandlingarna och monopolsituation är givetvis intressant.
Jag tycker vi borde ha ett särskilt stöd för komplementbiografer och ett nyetableringsstöd. Samtidigt som visningsorganisationerna får utvecklingsanslag för detta arbete. Men i en avtalssituation där giganten SF bio står mer merparten av den 10% biografavgiften och en statlig kulturpolitik som än så länge har varit ointresserad av att vidta åtgärder mot SF marknadsdominans så blir det svårt.
Ett annat problem är väl mångfalden? Enligt Stockholm kommun så är planen att SF ska visa filmer av typen man har i sin satsning Smultronstället. En okej satsning, men med tanke på att det krävs att en film går i minst nio kopior på SF-kedjan för att få vara med där så är det knappast ett alternativt utbud. Det hade varit intressantare om till exempel Cinemateket eller någon liknande hade tagit över. För visst kan SFI hyra en biograf, ni har ju Victor ..? Att kommunen står för en biograf som alla andra, om än med ett stänk av kvalitetstänk, känns ju lagom meningsfullt. Att arbeta med Klaras marknadsföring och locka dit fler besökare är det fler än SF som klarar av.
Jag uppfattar ditt inlägg Anna, som att visst det är problematiskt med SF men att du är rätt uppgiven ändå. Vem vet kanske staten kommer stycka SF:s Biomonopol tids nog. Ju större man blir desto närmare ligger det till hands. Kanske blir det som med statliga Apoteket eller som med privata Banana Company. Men något måste göras och tydligen kände inte Kulturhuset att man var en part att bidra till detta.
Så här, för att förtydliga.
För att få en mångfald av berättelser från alla hörn i världen behöver vi få fler möjligheter att visa och se dessa filmer.
Att vi har en monopolliknande situation på biografmarknaden gynnar inte mångfalden, det visar inte minst vår rapport om situationen i städer som bara har en biograf.
Jag tycker givietvis att det är ett problem att monopolet blir större i Stockholm genom samarbetet mellan Kulturhuset och SF, däremot vill jag inte gå in i en enskild avtalssituation och ha åsikter. Helt enkelt för att jag inte kan detaljerna i den specifika uppgörelsen.
Tack för förtydligande.