Vad är en mångfald?

13 Jan

Igår hade vi en heldag med produktions- och utlandsavdelningen. Vi diskuterade hur vi ska fylla vårt ansvar att verka för en mångfald av berättelser.

Det är många parametrar som ska vägas in när man pratar om vad mångfald betyder när man pratar om att filmer ska spegla vår samtid. Dels kan man fråga sig vilken mångfald vi respresenterar här på Filminstitutet….? Många medelålders vita kan man konstatera…

Men även i övrigt. Vilka perspektiv vill vi ska visas ur alltifrån kön, klass, politik, värderingar, geografi, etnicitet, HBTQ, ålder osv? Och vilka ska stå bakom kameran? Och hur mycket ska man se till formen?

Grundläggande är att vi har ett konsulentsystem där en person ska med sina egna subjektiva ögon hitta det som intresserar och sticker ut, samtidigt vill vi alltså ta ett demokratiskt ansvar och säkerställa mångfald.

Att ständigt ha en dialog om dessa frågor både internt och med branschen känns som en nödvändighet. Det får inte bli slätstruket och ängsligt och samtidigt inte diskriminerande och konserverande. En utmaning. Viktig och rolig och svår.

Ett svar till “Vad är en mångfald?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. På tal om kvalitet « Anna Serner - september 11, 2012

    […] en respekt för att kvalitet är ett mycket töjbart begrepp. Jag har skrivit om hur vi definierar mångfald i januari i år. Men hur definierar vi […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: