Omvärlden

18 Jan

Igör offentliggjorde jag för omvärlden att jag startar avdelningen Omvärlden. Ny chef är Tove Torbiörnsson.

Detta är inte en ny avdelning utan är en ny verion av det man kallat Publiken (och lite annat genom åren). Publiken tycker jag är missvisande, vi har ett kulturpolitiskt uppdrag av staten som är bredare än bara publiken.

Tove har jobbat som dokumentärfilmskonsulent här tidigare. Hon startade då något som branschen uppskattade mycket; Tisdagsträffen. Där bjöds alla in att samtala om specifikt dokumentärfilmens innehåll, roll och förutsättningar. Tisdagsträffen ska utökas!

Toves uppdrag är nu att dels fylla Bengt Tolls (och tidigare Linda Zachrissons) jobb som avdelningschef för Film och Samhälle (tidigare Film i hela Landet), Filmhuset (inkl Cinemateket) och den nya enheten Omvärldsbevakning och Statistik, Filminstituet har ju uppdraget att inte bara säkerställa att det görs ny bra svensk film genom filmavtalet, utan även ett statligt uppdrag att tillgängliggöra hela vårt svenska filmarv och utländsk smal film, att säkerställa visning i hela landet, att säkerställa återväxten av filmskapare i hela landet. Vi är liksom ett Moderna Muséet, KB och Nationalmuseum i ett. Det kräver en bra omvärldsbevakning och insamlande av fakta om verkligheten och förutsättningar. Helt enkelt, koll på Omvärlden.

Så den andra delen Tove ska göra är sedan att skapa möten med Omvärlden om just verkligheten, filmens betydelse i samhället, förutsättningar osv osv

Många vet det redan. Tove och jag är nära vänner sedan många år. Man kan tycka en del om att VD anställer en vän. Jag har tagit mig friheten att göra det, för jag vet att Tove har den öppenhet och kompetens som många vill att vi ska stå för på Filmhuset. Jag är stolt över att ha lyckats rekrytera Tove TROTS att vi är vänner.

2 svar till “Omvärlden”

  1. Mikaela Kindblom januari 19, 2012 den 11:27 f m #

    Hej Anna
    Ett filminstitut med mera omvärldsbevakning och jämställdhet. Det låter som ett jättebra program tycker jag. Har du läst Tina Feys bok Bossy pants? Det är något att läsa för alla kvinnor som försöker ta sig fram där män seglar förbi. Särskilt sid 87-88 där hon berättar om hur amerikanska chefer såg på jämställdheten mellan manliga och kvinnliga komiker i tv förr i tiden – för sisådär 15 år sedan. Har du inte den boken kommer jag gärna förbi med den. Vänligen, Mikaela Kindblom, frilansskribent

  2. Anna Serner januari 19, 2012 den 1:01 e m #

    Tack!

    Minns nu att jag fått boken och att den ligger oläst på mitt nattygsbord. Ska genast läsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: