Filmbasen och film i vården

13 Jun

Idag var jag ute på filmresurscentret i Stockholm, som Filmbasen ingår i.

Grunden för filmens roll i hela landet är regionernas (landstingens) kulturpolitik. Sedan ett och ett halvt år tillbaka fördelas pengar till regionerna enligt samverkansmodellen. Kulturrådet delar ut pengar till regionerna utifrån deras kulturplaner. Filminstitutet sitter med och fattar beslut om dessa pengar.

Man kan säga att filmen har svårt att få gehör i regionerna, generellt sett. Filmen anses inte vara kultur utan en näring och ska stå på egna ben. Och viss film klarar ju det, medan annan filmverksamhet inte gör det. Talangutveckling, film i skolan och filmvisningar av smalare film behöver stöd.

I Stockholm är Filmbasens arbete (den del av resurscentret som håller på med produktion) välkänt. Men idag fick vi också se exempel på hur man kan använda film i vården. För att hjälpa människor att utrycka sig. De exempel ni ser här gjordes på Bergsunds äldrevård. Missa inte” Ålen”.

Resultatet? Äldre som fått dela med sig av sina berättelser (och mår bättre som följd, alla vill dela sina berättelser) och vi som fått del av dem.
Ganska fantastiskt.

Ett svar till “Filmbasen och film i vården”

  1. Erling Ericsson juni 15, 2012 den 3:51 e m #

    Verkligen fint!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: