Lite slut

17 Okt

Vi hade igår det andra Filmrummet. Kulturministern kom och presenterade filmpropositionen och samtalade efter.

Cecilia Garme Lind ställde ganska spetsiga frågor till både ministern och mig. Bra tycker jag – och jag är väldigt glad att ministern deltog i detta. Tanken var inte att hudflänga varken henne eller propositionen, samtidigt är det svårt att inte kommentera att budgeten inte följer med ambitionerna i filmpolitiken.

Att som minister sätta sig framför den bransch man vet vill få mer pengar och har andra starka åsikter är generöst och modigt.

Själv tycker jag propositionen bara ger möjligheter. I det budgetunderlag som vi lämnade in före sommaren beskrev vi mycket av det som nu återfinns i propositionen. Saknas bara finansieringen, men det finns ju nya budgetäskanden till 2014…!

Nu är jag ganska slut faktiskt. Två lyckade (tycker jag) Filmrum har tagit rätt mycket energi. Samtidigt hamnar vi mitt i diskussionen om film säljer vapen, enligt artikel i DN.

Vi som Filminstitut arbetar med export av svensk film. Vi samarbetar med Svenska Institutet och UD när de arbetar Sverigefrämjande eller med export av kreativa näringar. Oavsett om DN har rätt eller fel i detta fall så har vi fått oss en tankeställare. Vi har lärt oss att fråga inom vilka sammanhang vi samarbetar. Själva har vi redan avtal med festivaler om att vi inte samarbetar med dem om temaveckor med svenskt fokus om de även samarbetar med aktörer inom vapen, tobak eller som kränker mänskliga rättigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: