Idag har Josefin Bunner, Marie Plosjö, Inka Rodriguez och Cissi Wallin skrivit en debattartikel i DN som heter ”Våga anmäla”.
Det är en extremt angelägen artikel som lyfter det faktum att bara 20% av alla sexuella övergrepp anmäls. Det vill de ändra och har därför startat sajten www.vagaanmala.se som ska ge stöd och råd för att få alla (oavsett kön) att våga anmäla sexuella övergrepp.
Det är ett märkligt sammanträffande eftersom Mantaray Film, Stina Gardell, och regissören Ewa Cederstam visar Ewas dokumentär ”Våga minnas” i riksdagen imorgon. Filmen handlar om Ewas försök att göra upp med den våldtäkt hon utsattes för.
Jag ska leda en debatt efteråt där Anna Steele (fp), Morgan Johansson (s), Olga Persson från Kvinnojouren och Lo Kauppi ska diskutera hur man ska komma åt alla dessa män som förbryter sig på kvinnor. Det är ju trots där problemet ligger, inte i hur tjejer klär/går/beter sig.
En rolig och tänkvärd uppmaningslista till män för att undgå att förgripa sig på kvinnor (som jag tyvärr inte minns var jag fick ifrån, har gjort en skärmdump från FB) belyser det riktiga problemet:
– Undvik att gå ut ensam. om du trots allt måste gå ut se till att ha med en kompis eller dina föräldrar.
– Ring polisen om frestelsen blir för stark och gå gärna med mobilen i handen så att du snabbt kan ringa till en vän eller dina föräldrar om du behöver extra stöd.
– Var inte ensam med kvinnor, och försök låta bli att attackera dem när de är ensamma.
– Tänk på att alla former av ovälkommen beröring, t.ex. stoppa en hand under en kvinnas kjol, är att betrakta som ett övergrepp. Även om det sker i tunnelbanan.
– Undvik att dricka alkohol och om du ändå gör det, se till att göra det hemma, med personer som kan hindra dig att våldta.
– Gå inte in i en relation med en kvinna förrän du är helt säker på att du inte kommer våldta henne.
– Sök hjälp om du märker att du har svårt att låta bli att våldta eller har lätt att gå över gränsen.
– Undvik miljöer där kvinnor vistas och du riskerar att våldta dem så som hemmamiljöer, tvättstugor och vindar samt offentliga miljöer.
Verkligen ett suveränt och angeläget initiativ med Våga anmäl!
Men Anna, DN-debattartikeln markerade tydligt att de inte ville hamna i ”kvinnor-hatar-män-fällan”. De skriver: ”Vi anser att samhällsproblemet sexualbrott är större än att enbart kallas kvinnofråga” och ”kränkningen i att bli utsatt för sexualbrott mäts inte utefter vilket kön eller ålder man har”.
Där finner i alla fall jag en ny öppning och ett bredare grepp som ger uppropet en extra trovärdighet. De skriver också: ”Det här initiativet handlar inte om förövare. Det handlar om oss, vi som blivit utsatta.”
Säkert är det så att det är en kraftig majoritet män som begår sexualbrott (då få anmäler vet vi inte så mycket om mörkertalen) men eftersom jag arbetat med utsatta barn och ungdomar vet jag att även små pojkar och män blir sexuellt utnyttjade och fylls av skuld och skam. De fyra modiga kvinnorna bakom initiativet lyfter även fram att det inte gått att få någon man att ställa upp offentligt på uppropet.
Så visst. Håna gärna förövarna – på ren reflex med lite ”skärmdumpsråd” – men uppropet och frågan är mer komplex och bredare än så. Vilket säkert också filmens värld uppmärksammat?
Tror inte riktigt jag förstår dig. De råd som skärmdumpen gav motsvarar de råd kvinnor alltid fått höra, om att inte gå ut ensamma, att inte följa med en man hem osv
Det är väl inte att håna förövarna? Det är att lyfta att vi andra ska vända blicken mot männen, som begår 98% av alla brotten.
Vår debatt är inte vinklad på samma sätt som deras utmärkta debattartikel. Det är ju bra, att samma brott kan belysas på två olika sätt. För precis som du säger, frågan är bredare och komplexare än så.
Det är det ”filmens värld” uppmärksammat.