Nytt år och fortsatta debatter

9 Jan

Tillbaka på jobbet sedan förra veckan. Då offentliggjorde vi de nominerade till Guldbaggen.

Den som fick flest nomineringar var Call Girl. Hela 11 nomineringar har den 47 personer starka nomineringsjuryn ansett att den är värd.

Eftersom det stod klart strax före jul att familjen Palme anmält filmen till JK för förtal av avliden har jag fått en hel del frågor. Hur kan Filminstitutet belöna en film som förtalar Olof Palme är den stora frågan. Svaret är enkelt.

Filmen är varken fälld eller belönad än. (Och det är inte Filminstiutet som varken fäller eller belönar, i det första fallet är det en domstol och i det andra fallet en jury.) Jag vänder mig starkt emot att man ska föregå en rättslig process av förtalsanmälan. Att vi skulle dra tillbaka filmen från Guldbaggetävlan är alltså uteslutet i detta skede. I regelverket finns inte heller något som ger grund för att utesluta en film även om den fälls. Styrelsen för Filminstitutet, som är ansvarig för tävlingen, tittar årligen igenom regelverket. Säkert kommer frågan komma upp i år om denna situation föranleder någon regeländring. Svaret kommer dock efter den 21 januari när vinnarna koras. Om, eller vad, Call Girl vinner vet vi inte än. Men debatten lär fortsätta.

En annan debatt som säkert kommer med stor kraft under 2013 är hur vi kommer hantera våra stödmedel under det nya filmavtalet. Hynek Pallas har på sin blogg inlett. En viktig debatt som bör tas på alla håll. Vi kommer presentera huvuddragen av vår strategi på Göteborgs Filmfestival den 26 januari, men samtalet kommer nog fortsätta för evigt. Börja gärna med Hyneks tankar och bidra sedan lika gärna med egna, oavsett form (muntligt, via blogg eller mail).

Ett svar till “Nytt år och fortsatta debatter”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Missade vi en Beatles? « Anna Serner - januari 15, 2013

    […] skulle önska en ytterligare konsulent. (Vilket filmavtalets begränsningar förhindrar oss att ha, se min dialog med Hynek Pallas.) Vi kommer presentera hur vi ser på saken i Göteborg på GIFF den 26 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: