Ett filmarv för alla

12 Apr

Just nu pågår ett Filmrumom filmarvet. (Läggs upp efter helgen i filmad version.) Det handlar om det faktum att digitalisering ger möjligheter men betyder också utmaningar. Gäster från europa berättar om tidsbristen och konsekvenserna om digitaliseringen inte tar fart.

Möjligheterna är många. Genom digitaliseringen kan man göra filmer tillgängliga utanför biograferna mycket enkelt. Nätet når alla och på sikt hoppas vi att http://www.filmarkivet.se ska kunna visa många fler filmer än vi har idag.

För oss är förstås den största utmaningen att internationella beräkningar säger att vi har 7-10 år på oss att digitalisera de drygt 8000 filmer som ligger arkiverade i våra kylrum. För analogt kan de snart bara visas här på Filmhuset. Och snart har inte heller vi projektorer som fungerar.

Filmarvet riskerar att frysa fast i sina hyllor nere i arkivet. Detta är en realitet i Sverige och övriga världen, och frågan är angelägen för många. Vi riskerar att förlora den viktiga nyckeln till hur vår samtid såg ut, och vi riskerar att förlora tillgången till vårt kulturarv. Jag möter engagemnaget hos alla jag pratar med, för vi har alla en realtion till vår gamla filmhistoria. Att vi inte i framtiden ska kunna se Astrid Lindgren-filmerna, Fucking Åmål, Ingmar Bergman osv upprör.

Jag var i P1 Morgon i morse och förklarade situationen. Imorgon deltar jag i P1s lunchintervju, jag blir inte förvånad om frågan kommer upp igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: