Från och till

17 Maj

Tisdag och onsdag denna vecka har jag modererat tre viktiga seminarier på Tillväxtdagarna.
Det första handlade om vad som blir den stora valfrågan 2014. Regeringsduglighet och ansvarstagande var panelen överens om (Charlotta Friborg, Widar Andersson, Per Schlingmann och Stefan Stern).
Och trots att alla var överens om att förmågan att beskriva framtiden så medborgarna känner igen sig kommer vara avgörande så kommer kulturfrågan inte bli en stor fråga. Det var inte oväntat men tråkigt. Roligare att höra, och gav den stora applåden, var Widar Andersson som tror tiden är mogen att diskutera integrationsfrågan konstruktivt och inte möta frågan som om den bara är problematisk. Invandringen bidrar, och det är dags att lägga samtalet på en ny nivå (Björklund lyckades i partiledardebatten var alla överens om, Maria Arnholm också).
Det andra seminariet handlade om konsekvensen av europakrisen ur fler perspektiv än den finansiella. Hur står det till med medborgarklimatet och den enskilda medborgaren? Även här var panelen (Mona Sahlin, Peter Norman, Daniel Sachs, Niclas Kjellström-Matseke och Michael Wolf) överens om att medborgarna måste börja tro på en gemenskap inom Europa, att vi behöver ett kitt mellan medborgarna där kulturen har ett stort värde och att bristen på framtidstro är grunden för rädsla och därmed ges ytterlighetspartier stor plats. Banker och andra finansinstitut behöver ta större ansvar, men även näringsliv och politiker. Peter Norman beskrev politiska möten i Bryssel där de större frågorna inte får plats i det dagsaktuella problemlösandet. Tankesmedjor och kultur behövs för att tanken ska lyfta.
Sista samtalet handlade om Umeå kulturhuvudstadsår 2014 och om kultur kan skapa tillväxt. Det kan den, kan man konstatera från Åbo 2011 enligt Cay Sevón (som hade Jan Björnänge, Peter Majanen och Nisha Besara med i panelen). Jag avslutade med att intervjua Joakim Stymne, statssekreterare på Kulturdepartementet. Han svarade det jag och många med mig önskade att höra. Kulturens viktigaste roll är inte att skapa ekonomisk tillväxt utan att vara kittet mellan medborgarna och att utveckla både samhället och medborgarna.
Allt filmades av SVT och när det läggs ut kommer jag lägga in länkar. Twitter kan följas på #tvx2013.
Därifrån direkt till att fira min mammas 80-års dag med alla hennes vänner. Inspirerande med en mamma som har så många fantastiska och kulturella vänner vid 80 års ålder!
Och nu till Cannes och regn först. Men sedan vårt 50-års firande med en utmaning till resten av världen. Spännande det med!

Ett svar till “Från och till”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Brain- and rainstorm | Anna Serner - juni 15, 2013

    […] måste skapa en ny berättelse om vilka vi är (som förövrigt även blev temat när jag deltog i Tillväxtdagarna och reflekterat […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: