Kosovovinster

26 Aug

20130826-210711.jpg
Eroll

20130826-211200.jpg
Mottagning arrangerad av amerikanska ambassaden.

I slutet på förra veckan var jag på Dokufest, en dokumentärfilmsfestival i Kosovo.
De hade nordiskt fokus, och bland de 40 nordiska filmerna var 11 svenska. Jag och festivalansvariga för dokumentärfilm, Sara Rüster, var med för att stötta både festivalledningen och de svenska filmarna.

Festivalens ledning, Eroll Bilibani och Vuton Nurkollari, var en fin bekantskap. Båda brinner för filmen, för Kosovo och för Balkan. (Visar sig att Eroll också brinner för ett större miljötänkand, för mänskliga rättigheter samt mot korruptionen.) Engagemanget visade sig i programmeringen. Att tillsammans med människor från alla jordens hörn, under bar himmel, se filmer från Balkanregionen, som fortfarande slits av konflikter och filmer från Mellanöstern (som trots allt ligger runt hörnet) om konsekvenser av utvecklingen där. Helt enkelt, en stark upplevelse. Rena vinsten.

Dagarna avslutades också av svenskarna kammade hem tre av sex möjliga priser. Mia Engbergs Bellville Baby tog hem det stora internationella priset, Jens Assur med The Society fick det internationella kortfilmspriset och Maja Bort med Future My Love (en skotsk/svensk samproduktionen) fick Green Dox.

Heja Sverige och heja Kosovo. Vilken fin kombination!

20130826-211029.jpg
Masterclass med Mia Engberg och Tobias Jansson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: