Filmintresse

25 Okt

Det är nu en vecka sedan vi arrangerade vårt 50-års jubileum som hade betoning på kunskap om filmens förutsättningar, både kulturpolitiskt och innehållsmässigt. Det roligaste var inte att så många kom, i snitt över 200 per seminarium, utan vilka som kom.

Det var nämligen en stor blandning av besökare; stora och små produktionsbolag, politiska tjänstepersoner, branschorganisationspersoner, kreatörer, studenter och en och annan bara intresserad. Alla hade sina favoriter, och naturligtvis åsiker, om innehållet. Allt kan nu ses på vår sajt genom de upplagda filmerna.

Jag själv reagerade främst på reaktionerna av det samtal som Cecilia Lidin ledde mellan de europeiska VDarna från de olika filminstituten. För mig innehöll inte vårt samtal något nytt, men det stod verkligen klart för mig att det som är självklart för oss verkligen inte är det för andra. Så många som kommit fram efteråt och pratat om vad de hörde, hur intressant det var. För mig är det intressantaste att få insikten om att gräset inte är grönare på andra sidan. Inget system är perfekt och våra utmaningar liknar varandra. Att vi kan lära av varandra, ta efter framgångarna men undvika dåliga erfarenheter. Framför allt vara öppna mot branschen med hur vi tänker. så vi blir både tydligare men också ger chansen att få höra reflektionerna. Övriga VDar var också otroligt glada efteråt. De har inte bara fått en jämförande analys, de fick också gratis dra sina egna slutsatser.

Sedan tog jag också otroligt stort intryck av Anna Pettersson, skådespelaren som satt upp Frk Julie på Strindbergs Intima. Hon förskar just nu på STDH, och pratade om autencitet, skådespeleri, naturalism. Jag gick sedan och såg pjäsen, med henne själv i alla roller och som enda hjälp fden rörliga bilden. För den som har lite tid över rekommenderar jag verkligen föreställningen. Det är skpdespelare som skapar en berättelse i mångt och mycket, det vet man kanske. men att så under huden se det var verkligen en stark upplevelse.

Just nu sitter också alla våra press- och kulturattachéer i Bio Mauritz och tillbringar dagen med att förstå hur de med hjälp av film och kultur kan stärka Sverigebilden. Filmintresset är större än någonsin. Yacka för det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: