God Jul

23 Dec

Att ta semester i december betyder mycket jobb före och efter.

Nu är det efter, men också dagen före. Så snart ledigt igen.

En snabb summering av året. I ett axplock. Biosiffrorna har gått ned, filmtittande dock inte avtagit. Men tydligt blir det att det är snett att bara mäta biosiffror för filmers framgång. Netflix och HBO har etablerat sig snabbt (tyvärr även illegala streaminsajter som Swefilm) och filmen står sig stark.

Det är första året med ett nytt filmavtal. Automatstödet har införts i teorin, i praktiken är det ännu inte notifierat vilket gör att vi inte vet när nästa års automatstöd kan utlysas. Ingen av filmerna som fått årets stöd har haft premiär så vi vet inte hur de går publikmässigt. Men mycket debatt har det varit.

Vi har lyckats ändra i filmavtalet. Stödet till parallellkopior har minskat och lanseringsstödet ökat i samma omfattning.

Vi lanserade i sista timmen ett nytt stöd för att få mer publik till svenska filmer. Stödet förutsatte samarbete med en reklambyrå och sällan har vi fått ett så stort gensvar på ett stöd. Roligt!

Vi har fått 40 miljoner till att digitalisera filmarvet! Fantastiskt att få möjligheten att föra filmhistorien in i framtiden. Att intresset är stort för vårt arv märks tydligt. I juli när vi premiärvisade den nyrestaurerade ”Berg Eivind” på festivalen i Bologna satt 3500 besökare ända till 01.30 för att se hela filmen.

Vi har lanserat ett nytt stöd för talangutveckling, Moving Sweden. Liksom sjösatt stödet för drama-serie utveckling. Båda bubblar av liv vilket ger hopp för framtiden.

Vi har också träffat kulturcheferna i alla Sveriges regioner. Allt för att förstå hur vi kan driva filmens frågor bäst i hela Sverige.

Tusentals personer har sammanlagt besökt våra Filmrum. Diskuterat och engagerat sig.

Vi avslutar att fira Filminstitutets 50 år och har nu ett par andra firanden kvar. Först Guldbaggen i januari och sedan Cinemateket i maj. Det är en 50-åring full av liv som nu tar julledigt.

God jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: