Jaha – är det det vi gör, fast inte riktigt.

19 Mar

Vi har fått 40 miljoner över fem år för att påbörja digitaliseringen av vårt filmarv.

För det behöver vi bygga om lokalerna, anställa 10 nya medarbetare och bygga rutiner. Roligt! Internt har vi en stor referensgrupp som utifrån vår digitaliseringsplan tar fram vilka filmer vi ska prioritera. Vid sidan av vår interna referensgrupp så kopplar vi in externa krafter, bland annat Filmvetenskapen. 200 filmer om året ska väljas ut och digitaliseras. sedan återstår att tillgängliggjöra dem.

Kolla Danmarks radios film om hur de digitaliserar sina bandpedagogiska film, så enkelt och svårt är det!

Vi har filmer som måste efterbearbetas på många fler sätt. Men visst är det fantastiskt vilket arbete?

Så här borde det stått:

Digitalisering av film förutsätter ett omfattande arbete med den analoga filmen. Det arbetet utför vi i Filminstitutets anläggning i Rotebro. Där finns kompetensen och utrustning. I filmen från Danmarks radio (pedagogiska film ) ser man hur ett sådant arbete går till.  Här ligger fokus på att gå igenom nyhetsinslag som sedan skall skannas. Det analoga arbetet gör Filminstitutet på uppdrag av SVT.

När det gäller de 40 miljoner vi fått för att påbörja digitaliseringen av filmarvet så är detta arbete i sin linda. Vi väljer ut film, anställer nya medarbetare, bygger om lokaler och satsar på att digitalisera 100 filmer om året under fem år. Hur detta arbetet, som är mer avancerat, går till vill jag återkomma till i annat blogginlägg.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: