Som jag skrev förra gången så har vi internt haft en heldag om hur vi ska tänka vad gäller att få filmer i tävlan i Berlin och Cannes.
Igår hade vi Steve Gravestock från Toronto International Film Festival (TIFF)) på frukost i ett Filmrum.
TIFF är en av de tio viktigaste festivalerna i världen, men skiljer sig från de flesta genom att vara en av de största publika festivalerna. TIFF går helt enkelt runt till största delen på biljettintäkter. TIFF har inte heller någon tävling. Att bli antagen är vinst nog (vid sidan av utmärkelser som publikpris).
Han beskrev hur han gör urvalet när han ska fylla sin kvot av ca 11-13 filmer från Norden. Att det alltid betyder att välja bort något bra. Att det handlar om mångfald. Att det handlat om att känna sin publik och ge dem en variation av genrer och berättelser.
Steve betonade egentligen allt det vi identifierat internt. Och han inledde med att betona att man inte ska göra en film som ska in på festival utan göra en bra film. Är det tillräckligt hög kvalitet (och han har i grunden samma definition som vi: originellt, angeläget och hantverksskickligt) så kommer den komma in.
Så hur gör man då en så bra film? Det finns förstås inga enkla svar på det. Men en sak är att se så mycket bra film som möjligt enligt Steve, inte minst svensk. Steve själv verkar kunna mer om svensk film än många svenskar (och han har sett allt!)
En annan är att skaffa inspiration av andras konstnärliga processer. Där måste jag rekommendera Moa Gammels podcast Genierna. Hon har intervjuat ett antal kvinnor om bland annat kreativa processer. Att höra Anna Odell, Pernilla August, Ann Petrén, Lena Andersson, Farnaz Arbabi med flera beskriva sina konstnärliga processer under en hel timme är otroligt fascinerande och just inspirerande. Lära av andra helt enkelt.
(Om man vill kan man också höra Gudrun Schyman eller mig prata om politik och ledarskap. För vissa kan det kanske också vara inspiration, för andra kunskap och övriga lär väl inte lyssna…)
Lyssna på Genier och läsa böcker gör i varje fall jag på Valborg. För att få några andra kulturella upplevelser bredvid filmen.
Kommentera