Vem tjänar pengar på film

11 Aug

Tillbaka efter den bästa sommaren jag kan minnas. Inte många dagar med regn, därmed inte många dagar inomhus.
Och alltid lär man sig något på ett nytt sätt. Inte förr jag inte förstått att det märks hur man använder sig av sitt bredband, men det har aldrig varit så påtagligt förr – när man hade obegränsad surf på sitt abonnemang.
För döm om min förvåning när jag efter tre dagars använt mobilt bredband insåg att månadens bandbreddspott var slut. 10 gigabyte räckte till tre timmars konsumtion av rörlig bild (motsvarande ca 150 timmars musiklyssnande).
De som inte behöver förlita sig på mobilt bredband kan fortsätta inbilla sig att ingen märker att de ser film utan att betala. Men det framstår (efter sommarens trädgårdsdebatter) som att fler än jag insett att operatörerna har full koll på hur mycket vi konsumerar. För det kostar att få ny bredbandspott. Lika mycket som det kostar att köpa en biobiljett faktiskt…
Vem tjänar pengar på det? Staten, 25% moms, och därutöver operatörerna. Inte är det filmskaparna. Kanske någon annan också (de illegala sajterna som säljer annonsplats gör det förstås), men det är uppenbart inget gratis nöje att se film, även om man laddar ner illegalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: