#nyfilmpol

2 Okt

Se rubriken. Den är ingången till förmiddagens uppstart av kulturdepartementets försök att skapa NY filmpolitik. Följ tråden på Twitter.

Det var en positiv, språksam och nyfiken filmbransch som började arbetet genom att dela kunskap. Samtalsklimatet öppet och förhoppningsvis sinnet också.

Nu sitter de i arbetsgrupper. Mina medskick var:

– Detta är historiskt. Förr skapades filmpolitik över en lunch på Operakällaren. Nu gör man det med en hel bransch. Ta chansen att höja blicken, se långsiktigt och var konkret i förslagen.
– Glöm inte att tydliggöra vad som skiljer den moderna kulturformen filmen från andra kulturformer. Film har oförtjänt lite pengar i proportion till den stora och viktiga roll den har att verka i samhället. Alla ser film, identifierar sig via film, förstår varandra och samtiden via film och uttrycker sig med rörlig bild.
– Påpeka också vilka (och när) andra departement som bör interagera. Ex närings-, utbildnings-, justitie- och finansdepartementet.
– om ni ska be om mer pengar… Förklara VAD pengarna ska användas till mer konkret. Ex för transmediaprojekt, räntefria lån, utveckling eller barnfilm. Och glöm inte förklara VARFÖR just dessa områden behöver mer resurser.

Ju konkretare och mer välargumenterade branschen är, desto större chans för gehör. Och motsatsen gäller förstås. Skit in, skit ut.

Spännande fortsättning följer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: