Länge leve filmen

24 Okt

IMG_4983.JPG

Igår invigde vi de nya lokalerna där vi efterarbetar det digitaliserade filmarvet. Där har vi byggt särskilda rum för bearbetning av ljud och ljus. Snillrikt kom arkitekterna på att vi kunde skapa ett nytt plan i befintligt rum där det var högt i tak. Så vi har skapat nya kvadratmetrar helt enkelt, allt i samma stil som det befintliga. Om ni är här någon gång så säg bara till så visar vi gärna!

Efterarbetet som sker där är helt enligt de arkivetiska reglerna vi antagit. De följer förstås den praxis man följer internationellt och som går ut på att de kopior man ska arkivera för eftervärlden ska vara så lika originalet som möjligt. Ingen försköning, ingen färgläggning av svartvitt eller ens förbättring om originalet hade brister.

Resultatet ska vi förstås göra så tillgängligt vi kan utan att kränka några rättigheter. Vi erbjuder redan historiska filmer som exempelvis Barnen från Frostmofjället, Nils Holgerssons underbara resa, Intermezzo, Seppan, Fimpen och En kvinnas Ansikte. Vissa med filmhandledningar för skolbioverksamhet under projektet Svenska Barnfilmsklassiker.

Ett väldigt roligt arbete. Att digitalisera vårt filmarv och göra det tillgängligt. Snart på en visningsplattform nära dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: