Tummen är stukad, men inte hoppet

17 Apr

Om jag inte hade stukat min tumme när jag cyklade omkull i tisdags så skulle jag ha skrivit mer om veckans innehåll.

Igår hade KLYS konferens om kvalitet. Eftersom finska kulturdepartementet (som ser över sin finska filmlag) var på besök på Filmhuset hann jag bara vara där på förmiddagen. Det var synd, för dagen var intressant. Mest intressant för mig var forskaren Linnéa Lindskiöld som disputerade 2013 med avhandlingen Betydelsen av kvalitet: en studie av diskursen om statens stöd till ny svensk skönlitteratur 1975-2009. Där har hon sett hur kvalitetsbegreppet har börjat införas i takt med tydligare målstyrning av myndigheter. Eftersom vi på Filminstitutet verkligen har som uppdrag att göra allt vi gör med ett tydligt kvalitetsfokus är det intressant att se vad statens styrning har för konsekvenser. Jag ska läsa mer i hennes avhandling som ju rörde litteratur men som säkert delvis kan appliceras på film. Bland annat menar hon att det är statens styrning som förstärkt uppdelning mellan kvalitetslitteratur och kommersiell litteratur. En olycklig uppdelning som även filmen ofta drabbas av.

Kvalitet var i varje fall det vi såg i måndags när satsningen ”Fans”, ett samarbete mellan oss och K-special, presenterade åtta kvartslånga dokumentärer om mötet med kultur. Alla konstnärligt intressanta, inte sällan extremt bildmässigt utmanande och vackra. Det var en väldigt fin kväll och i TV-soffan kommer tittaren säkert bli både utmanad, road och förförd. Som bra konst och kultur ska vara.

Så det finns hopp för filmen och kvaliteten. Och tummen. Som man kan se på bilden även för den svenska uppfinningen ”Hövdinghjälmen”. Den utlöste helt enligt löfte och huvudet mitt är intakt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: