Besök från Down Under

29 Apr

I söndags fick vi besök på Cinemateket Live av Jane Campion. En extraordinärt stor konstnär och en mycket modig kvinna. Inte undra på att Bio Victor var proppfull.

Vad säger man till stora konstnärer när man möter dem? Jag tycker alltid lite synd om dem, som ska respondera och leverera på alla dessa förväntansfulla människors önskan av relation och bekräftelse. Men naturligtvis ville även jag få just det.

Jane Campion har gjort många intervjuer i sitt liv. Många har handlat om att hon var den första kvinnan att vinna en Guldpalm i Cannes. I The Guardian berör hon synen på vilket ansvar filmfonderna har. Jag ville gärna berätta för henne om vårt arbete, som ju faktiskt lett till att vi åtminstone 2014 fördelade stödmedlen jämnt. Hon gav vad jag ville ha; Uppskattning, uppmuntran och ett tack. Hon gav också en signerad affisch till oss ”sina skandinaviska systrar”. Framför allt ska hon ta både vår jämställdhetsplan med down under och den lysande idén Cinemateket hade som valde att skapa ett helt program med bara kvinnliga regissörer.

Samtalet med Jannike Åhlund kom att handla bland annat om jämställdhet, men mycket mer om filmakapandets allmänna villkor. Hon var rolig, snabb och generös. Publikfrågorna svarade hon lika generöst på. Ett storslaget besök!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: