Äntligen är film politik

24 Maj

I förra veckan hade vi först kulturutskottet på besök ena dagen och sedan statssekreteraren andra dagen. Detta efter fyra intensiva dygn med kulturministern i Cannes. 

Vilket intresse! Kulturministerns framfart har jag redan berättat om, men nu ger det alltså ringar på vattnet. Den nya filmpolitiken har väckt kulturutskottets intresse. Deras besök var inbokat sedan månader men timingen var onekligen perfekt. 25 personer kom och lyssnade intensivt på både ny films utmaning och vårt arbete med att göra filmarvet tillgängligt. Vi hann också med hur filmen drabbas i Samverkansmodellen (pengarna till film i regionerna har, med några lysande undantag, sammantaget gått ned sedan Samverkansmodellen infördes. Den verkar mest gynna institutioner.) Statliga pengar gör skillnad i regionerna, exemplevis har vårt stöd till unga kvinnliga filmskapare betytt mycket för regionalt arbete, men nu när stödet är slut så faller allt det goda pengarna förde med sig. 

I dessa tider är det lätt att bara tänka produktion av ny film och glömma att den nya filmen behöver ett helgjutet filmkulturklimat för att bli som bäst. Det hoppas vi nu att politiken ska kunna åstadkomma när alla filmfrågor ska ingå i en och samma politik. 

Det kommer bli en händelserik sommar och höst. Och intresset som alla partier visar för den nya filmpolitiken känns väldigt stimulerande. Jag tror det kommer bli något riktigt bra av det nya politiska läget. Äntligen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: