Nystart på hösten 

18 Aug

Sällan har väl ordet nystart passat så bra in på en höststart. Det är under hösten det kommer klarna hur den nya filmpolitiken kommer te sig, och hur den kommer finansieras.

Under sommaren har vi alla knåpat på våra remissvar på kulturdepartementets promemoria Framtidens filmpolitik DS 2015:31.

Vårt remissvar hittar ni här.

En hel del bevakning har det blivit i DN här och här. I GP här, bland annat efter en debattartikel från branschrepresentanter

Och mer debatt har det varit. Hynek Pallas kritiserade vår undersökning om vilka som får synas framför kameran, med svar från Hjalmar Palmgren. Jag tillfogade hur vi menar att jämställdhet och breddad representation skapar kvalitet när jag var med i Värvet. Att kvaliteten inte gick förlorad på grund av vårt jämställdhetsarbete (för första gången var hälften av alla regissörer i årets höstpremiärer kvinnor) kan man förstå bland annat av faktumet att inte mindre än två av filmerna vann Kristallbjörnen i Berlin i år. Däremot visade höstpresentationen också på bristen på breda publikfilmer som faktiskt når en bred publik. Något som förhoppningsvis rättas till när Automatstödet förändras. Jag håller inte med DNs Kristofer Ahlström att filmen är nervös, däremot lider den brist på pengar och visioner.

Så en nystart behövs för hur vi ska skapa ett stödsystem som förmår stödja både konstnärliga, smala och breda publikfilmer. Alla med så hög kvalitet som möjligt. Vi har börjat snickra på ett möjligt framtida stödsystem internt på Filminstitutet, men med mycket input från allas remissvar och andra åsikter. Vi kommer så småningom samtala om det med så många som möjligt.

Tillsammans kanske vi kan skapa ett stödsystem vi är nöjda med, så många som möjligt. Nystart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: