Under radarn

11 Dec

Den 27/11 hade DN ett heluppslag om kritiken mot vårt arbete med jämställdhet och mångfald, den påstådda ”identitetspolitiken”. Kortfattat gick den ut på att ”tunga branschföreträdare” (i de flesta fall anonyma, därför också extra heder till Börje Hansson som vågade stå för det en del tycker men inte vågar säga) anser att vi tappat fokus på Filminstitutet. Om vi bara fokuserade mer på publika biofilmer och mindre på det där andra, så skulle svensk marknadsandel inte vara så erbarmligt låg.

Inte bara vi på Filminstitutet reagerade på artikeln. Maria Jansson inledde i DN med att vederlägga att dikotomin identitet – kvalitet är felaktig. Heléne Granqvist, poängterade även hon i DN utmaningen för film att överhuvudtaget kunna nyskapa utan att ett mer inkluderande förhållningssätt börjar tillämpas, Jonas Holmberg resonerar i Expressen, i likhet med mig, i DN, att vi inte bedriver identitetspolitik utan kvalitetspolitik.

Livgivande med debatt, för det är klart att jag under radarn har vetat att det har varit missnöjde med vår uttalade ambition att vara mer inkluderande och att få fler röster. Att inte fler än Börje Hansson (och ett fåtal andra direkt till mig) vågar vara öppna med sin analys, att det skadar kvalitet och kommers, är faktiskt skadligt. För tänk om det vore rätt? Och ingen hade sagt något?

Nu är dock frågan på bordet, men det är bara i efterhand vi kommer kunna facit. Film har floppat förr, och kommer göra det igen. Frågan är vad man ska skylla på.

Under denna period av, visserligen viktig, samtal har riksdagen fattat ett antal beslut. Visste ni exempelvis att det inte finns en bortre parentes i sjukfärsäkringen längre? Eller att kulturbudgeten, dvs utgiftsområdet film, togs i förrgår? Nästa vecka är förhandlingarna i finansutskottet om ex höjd moms för biobiljetter. Ni är inte ensamma om att inte haft koll på det, för det har verkligen varit under radarn för flyktingkris och identitetspolitik. Men konsekvensen är att den som fortfarande säger OM det blir ett nytt filmavtal kan sluta säga det nu. Framtiden är nu klubbad och vi kan koncentrera oss på att göra den så bra för filmen!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: