Efterlängtade förebilder

17 Apr


Just nu pågår en efterlängtad filmhelg på Cinemateket. Vi har lanserat sajten Nordic Women in Film efter fyra års arbete. Idén kom när vi skapade handlingsplanen för att få en jämställd filmproduktion. Ett vanligt argument till bristande jämställdhet i största allmänhet är att det inte finns tillräckligt många kvinnor, de är helt enkelt inte tillräckligt duktiga.

Efter inspiration av litteratursajten Nordic Women’s Literature bestämde vi oss för att bevisa motsatsen. Tillsammans med kollegor inom Akademien har främst först Kajsa Hedström och sedan Jannike Åhlund nu skapat en sajt där 700 kvinnor bevisar motsatsen. Nästa steg är också att låta sajten växa med nu verksamma kvinnliga filmare. Så att den som söker ska hitta alla de kvinnor som trots utbildning och erfarenhet har haft svårt att få jobb.

Det var med bröstet fyllt av stolthet jag invigde helgen, där äldre kvinnliga filmare mötte yngre kollegor. De har pratat film inför publiken och sedan har vi sett nydigitaliserade äldre filmer av kvinnliga filmare. Intresset och entusiasmen var så stor i fredags att vi fick öppna båda våra biografer för att alla skulle få plats. Det kändes extra starkt eftersom idén till sajten kom från Tove Torbiörnsson som rycktes ifrån oss alldeles för tidigt i höstas. Jag är enormt tacksam för alla kollegors fina insatser så att idén har kunnat förverkligas.

Nu åker jag till USA för att berätta om sajten och vårt övriga arbete med jämställdhet. Jag är inbjuden till fem delstater och träffar allt från diplomater, lärare och filmstudenter till amerikanska producenter. Sverige är en förebild i världen och intresset är enormt. Stolt är jag över det med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: