Lyckad men ovanlig crowd-funding

13 Maj


På plats i Cannes har jag första dagen hunnit med en hel del. Som att återigen ge mitt formella stod för Busans Internationella Filmfestival som riskerades att läggas ner på grund av censur. Nu ser det ut som att censuren har lyfts och festivalen kommer igång igen. Busan är en av de viktigaste festivalerna för svensk film i Asien, som dörröppnare till alla territorier i området.

Sedan har vi haft presskonferens. Madeleine Ekman, Zentropa, som samproducerat Wolf and Sheep presenterade den unika danska filmen som lanserar en kvinnlig regissör från Afghanistan, Sharbanoo Sadat. Madeleine hade uppmärksamt noterat att jag ingick i de som bidragit i den crowd funding som föregick filmen (som sedan fick stöd både från både danska och svenska filminstitutet).

Jag passar härmed på att förklara att jag får MÅNGA inbjudningar att stötta olika projekt genom crowd funding. Av princip säger vi alla på Filminsitutet nej till att delta, annars skulle vi alla privat behöva gå in i alla filmer för att inte behöva göra en andra selektering.  I detta sammanhang gjorde jag mitt första och enda undantag och jag gick med eftersom jag inte uppfattade projektet som danskt utan Afghanskt. Och skälet var att jag gärna ville stötta en kvinnlig filmare därifrån, den första någonsin. I och med det enorma internationella intresset för vårt jämställdhetsarbete har jag träffat folk från hela världen. Jag blev alltså inte förvånad över att Shahrbanoo Sadat hittade mig.

Och det visade sig ju vara ett lyckat undantag jag gjorde för nu får jag se filmen ha premiär i Cannes i Quinzaine des Réalisateurs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: