Incitament och inspiration

1 Jun

I förra veckan träffade jag en av grundarna till Umedia, Adrian Politowski.

Umedia kanske du tänker? Det tänkte jag med när jag mötte Oliver Oftedal som jobbar för dem i LA. Och det kan jag nu verkligen konstatera att det är typiskt att det nya och spännande inte talas om av det gamla finansieringsetablissemanget.

Umedia skapades i Belgien som en affärslösning för företag som vill få skatterabatt. I Belgien har nämligen filmen stimulerats genom ett incitament som går ut på att av det som investeras i film av vinsten så går 10% tillbaka till företaget och resten ska gå till filmen. Filmen behöver inte vara belgisk-producerad, men en del av produktionskostnaden måste investeras i Belgien. Adrian och hans fru kom på att de kunde sälja den finansiella tjänsten att hjälpa företagen att investera i dessa filmproduktioner.

Umedia startade för 12 år sedan, de har i dag ett eget produktionsbolag, ett VFX-bolag och 100 anställda i Bryssel, Paris, London och LA. Och de vill gärna samproducera med svenska bolag. Låter som ett bra skatteincitament för filmen och en bra affärsidé för Umedia. I år har de 65 miljoner Euro i sin fond. Och ändå har jag aldrig hört talas om dem från alla belgare jag mött.

Intresserad av att samproducera? Bäst att svara på frågor är VDn på Umedia Production Belgium: gilles.waterkeyn@umedia.eu.


Bra incitament  på Filmsinstitutet för förbättring för oss i ledningsgruppen, är inspiration. I år har vi åkt till Alma Löv i Sunne. Museet skapades av Marc och Karin, föräldrar till Sara Broos som nu är i Krakow med sin film Speglingar. Medan vi arbetar i en fantastiskt inspirerande miljö som nu drivs av Saras syster Stella.

Dit kom Nina, Josef, Mustafa, Stefan och Kerstin från Region Värmland för att berätta vad de gör i sin region. Bland annat presenterade de projektet ”Vad är hem?” som riktar sig till nyanlända. En av de korta filmerna som producerades vann sedan Stockholm Film Festival Junior. Väldigt roligt att få höra om hela projektet, dess utmaningar och väg till framgång. Inspiration helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: