Les Arces Film Festival gör det!

13 Dec


På väg hem från lyxig jobbresa till franska alperna och filmfestivalen i Les Arces. Att få kombinera kul jobb med kul sport, det är kul!


På plats på festivalen träffade jag utvalda och glada svenska filmarna Johannes Nyholm och regissörsparet Måns Månsson och Axel Petersén. De var två av de sexton work-in-progress som utvalts att presentera sig inför sales-agenter och distributörer för ytterligare finansiering och samarbete. Dessutom tävlade de om 50.000€ i prispengar från Eurimages. Ända tills att de inte vann priset var alla mycket nöjda med festivalen. Priset däremot gick till ett spansk sci-fi-projekt som jag inte alls såg storheten i.
Själv var jag inbjuden för att delta i en panel eftersom temat för årets festival var kvinnliga regissörer. De har till och med lyckats ha 50/50 i tävlan. Som första festival i världen (som inte är uteslutande för kvinnor)? 

Rättelse! Nej, inte alls. De senaste tre åren har till exempel Göteborgs Filmfestival lyckats med det i tre av fyra tävlingskategorier, har jag blivit upplyst om. Så har de ett gott rykte också!


Festivalen hade gjort en intressant jämförande studie (länkar när den finns tillgänglig) om relationen antalet biopremiärer i alla europeiska länder med kvinnliga regissörer, i relation till utvecklingen av antalet över år och om länderna i fråga har någon handlingsplan eller policy.

Sverige har den bästa utveckligen av antalet kvinnliga regissörer (det var därför jag var där). Intressant att ett land som Danmark, som ännu inte har bestämt sig för någon policy, har en av de sämsta i Europa. De har även bland den sämsta bilden av debuterande eller uppföljande regissörer, medan de ligger högt i topp på etablerade kvinnliga regissörer. Där ligger Sverige däremot dåligt till.

Mer måste göras ansåg alla. Vi bjöds in till workshop av Le Deuxieme Rergards och festivalen för att komma med idéer om vad som kan göras.


Med var

Frédéric Corvez – Sales Agent, Distributör, Frankrike

Diana Elbaum – Producent, Belgien

Jessica Hausner – regissör, manusförfattare, producent Österrike

Agnes Kocsis – regissör, manusförfattare, Ungern

Danièle Thompson – regissör, manusförfattare, Frankrike

Fien Troch – regissör, manusförfattare, Belgien

För les Arcs Films Festival

Fabienne Silvestre Bertoncini – France – fbertoncini@lesarcs-filmfest.com

För Le Deuxième Regard

Geoffroy Grison – regissör, manusförfattare, klippare, Frankrike

Anna Ciennik – producent Frankrike

Flera bra idéer kom upp. Vi ska ses igen i Cannes – då kanske det blivit mer konkret!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: