Insikter i Sigtuna 

29 Mar


Vårens två chefsdagar har avslutats idag. Jag sitter just nu, trött men nöjd, på ett plan på väg till Strasbourg och funderar igenom vad vi hunnit gå igenom.

Ganska mycket, tycker jag. Framför allt användes tid för att göra olika scenarier över vad digitaliseringen i det stora hela kommer att betyda för Filminstitutet om fem år. Charlotte Sundåker, styrelseledamot och fd VD på Hyper Island, ledde oss genom materian. Resultatet blev förstås en blandning av möjligheter och utmaningar. Egentligen inget nytt, vi har arbetat med digitaliseringen i många år nu. Och på många olika sätt. Vi har förutsett framför allt utmaningarna. Men det är viktigt också att bekräfta att vi fortfarande känner att vi är på rätt spår.  Och en hel del möjligheter hade vi missat….

Den största knuten att lösa för oss är vad vi definierar med film. Hur ska det begreppet kunna innehålla rörlig bild i vidare bemärkelse utan att vi för den skull gör anspråk på att vara ett institut för all rörlig bild? Det har vi nämligen varken uppdrag eller resurser att vara. Men att film är så mycket mer än kort, lång, spelfilm och dokumentär kan vi alla konstatera. Att vidga begreppet har många konsekvenser; för våra samlingar, våra stöd, och arbetet med filmkunnighet. Vi hade många intressanta diskussioner vi ser fram emot att föra med andra kollegor och med Råden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: