Mellan två resor 

2 Apr

Här ovanför syns den expertgrupp som i dagarna arbetat för Europarådet i Strasbourg. Vi har arbetat på att ta fram rekommendationer för jämställdhet för den  audiovisuella sektorn, alla utsända av våra respektive regeringar.

Faktiskt väldigt stimulerande möte. Som jurist borde jag vara van att förhandla paragrafer, men jag hann aldrig dit i min juridiska gärning. Nu fick jag insikt i det stimulerande arbetet att vända och vrida på ord, vars innehåll och syfte kan ha en avgörande betydelse för innehållet i en paragraf. Vi från alla olika håll i Europa har förstås olika ingångar i detta ämne, men samsynen var överraskande stor. Största diskussionen väckte Bechdel-Wallace testet. Dess syfte är att mäta kvinnors representation i helheten, men missuppfattas ofta som en måttstock på enskilda filmers innehåll av kvinnlig representation. Vi enades om att rekommendera att medlemsländer räknar hur många filmer som klarar testet. Återstår att se om ministrarna sedan godkänner våra förslag.

Hem och vända över en natt och nu på väg till Mexico City och dokumentärfilmsfestivalen Ambulante. Svenska ambassaden har som vanligt varit väldigt hjälpsamma i att arrangera flera möten med filmare och andra mexikanska representanter. Det ska bli väldigt roligt att få komma till denna fina festival som Sverige länge haft djupa samarbeten med. Mexico, som är en port till hela den sydamerikanska marknaden, är ett viktigt land att ha goda relationer till. Och i dessa tider känns det ännu bättre att visa solidaritet med det mexikanska folket i deras relationer med den stora grannen i norr. Vilka filmer vi kommer få se från  denna tid av vår historia (förhoppningsvis en parentes).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: