Fake news?

4 Apr

Under dessa palmer, i en kolonial miljö, fikar studenter mellan föreläsningar på den högskola i Mexico City jag besöker. Jag är inbjuden av dokumentärfilmsfestivalen Ambulante (Megan till höger nedan) och med god hjälp av svenska ambassaden (ambassadören Annika Thunberg till vänster) försöker jag förstå deras verkligheter och beskriva vår.

Som vanligt är ingången till inbjudan vårt arbete med jämställdhet. I detta fall symboliserar det allt Mexico kämpar med, utifrån ett demokratiperspektiv. Det är både hur kolonialismen tagit urfolkens rättigheter, hur korruptionen stegras och den enda medborgarrätt som finns heter pengar, hur USA nu agerar och sist men inte minst: Vem får berätta berättelserna? Hur många perspektiv lyfts fram?

Om vårt arbete med jämställdhet kan inspirera djupare demokratiska arbeten någonstans i världen så är varje resa värt det. Mottagandet är detsamma överallt. Jag pratar med redan frälsta, och de avskräcks inte. Men samtidigt är alltid någon media närvarande. Som fångar upp och för vidare. Även till icke-frälsta. Som förhoppningsvis inte kallar det fake-news.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: