Jurydagar i Annecy

12 Jun

Så här ser ett skrivbord på ett hotell ut när jag är på animationsfilmfestival i Annecy. Rörigt. Oordningen på bordet måtte spegla ordningen i huvudet, för jag har hunnit en hel del idag.

Dagen började med uppstartsmöte med juryn. Jag sitter i kategorin TV och betalt utrymme (mest reklam i den senare delen). Egentligen skulle jag ha suttit i kortfilmsjuryn men eftersom Niki Lindroth von Bahrs resa med filmen ”Min börda” lämnade Cannes för att tävla här, samt att Juan Pablo Libossarts film ”Amalimbo” också tävlar, så åkte jag ur den juryn. Tråkigt på ett plan eftersom jag gärna ville sitta i en filmjury, men såklart värt det med så stark svensk närvaro. Kul och grattis!


Direkt till första långfilmen (ovan) som introducerades av Marcel Jean, konstnärlig ledare för festivalen. Honom lärde jag känna när jag föreläste om jämställdhet i Montreal, där han lever och arbetar som chef för deras Cinematek. Roligt att sedan bli inbjuden hit. Filmen handlade om andra världskriget i Japan. Mycket fin men jag blev (trots Hiroshimabomben) inte riktigt gripen. Runt mig grät dock folk, så det var nog mig det var fel på.


Sprang vidare till panel inom ramen för kvinnliga animatörsföreningen, som hade heldag. Panelen hade spännande namn (alla namn står där), men blev inte så intressant som den skulle kunnat bli. Dock ska jag ska på fredag se ”Loving Vincent” som polska Dorota Kobiela längst till höger var medregissör till. (Vi var fler som gärna hade velat höra hela historien om varför hennes idé, hennes kortfilm, kunde tas över av en man och hon ändå inte fick bli huvudregissör…). Céline Sciamma, som skrivit manus till ”Mitt liv som Zucchini” (Oscarsnominerad i år) och regisserat Girlhood (som vann Stockholms Filmfestival 2015) träffade jag i Stockholm. Hon är grym. Girlhood är grym. Vi har lite planer.

Sprang efter det till 1,5 timme av ganska ointressant första jurysession ”betalt utrymme”, med efterföljande bra jurysnack. Vi är tre i juryn, en kinesiska och en tysk förutom jag. Vi var alla överens om topp tre. Bestämmer oss på onsdag. Alla tre bra filmer.

Hann sedan få i mig en sallad innan det var dags för öppningsgalan. Som en kan se har jag matchande läppstift till min topp.


Öppningsfilmen, se ovan, var mycket underhållande, om vampyrer och zombies i en nöjespark. Även den kom direkt från Cannes. Jag grät inte heller på denna film, vilket kan bero på den extremt höga ljudvolymen. En annan karaktär (minst sagt) än förmiddagens japanska film. Varsin genre, men båda hög kvalitet trots tårbrist!


Avslutade med lite utomhusbio i parken (istället för öppningsfest). Bara för att det är så fantastiskt att det går! Men fransk film utan textning kl 23.00 blev ändå för mycket. Har därför nu gått till hotellet, redo för en ny späckad dag imorgon. Den andra av sju…

God natt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: