Imponerande start i Toronto

9 Sep

En fullsatt biograf öppnade Toronto International Film Festival i torsdags. Med den svenska filmen Borg, som första nordiska film att någonsin få öppna festivalen. Ett stort ögonblick för alla inblandade i denna SF Studio-produktion, regisserad av Januz Metz, och med Sverrir Gudnason, Shia LaBeuf, Tuva Novotny och Stellan Skarsgård i huvudrollerna. Sverrir gjorde en sådan succé att hans namn rusade på IMDb så mycket att han omedelbart fick en utmärkelse för ”Breakout Star”. En ny svensk skådespelare som exportlöfte skulle jag gissa. Jag önskar honom all lycka!


En som redan lyckats i sin skådespelarkarriär är Stellan Skarsgård som jag och utlandschefen på Filminstitutet, Pia Lundberg, fick äran att gratulera. Och tacka för att han äntligen ses i en svensk produktion igen!


I brist på att Borg och McEnroe själva var på plats delades svettband med deras namn på ut till publiken. En får bjuda på sig själv resonerade jag, Lone Korslund från Nordisk Film och långfilmskonsulent Yaba Holst och satte på banden. Vi var glada, trots hur vi ser ut (eller tack vare kanske?), för publikens respons var mycket fin på både premiär och vid andra visningar. En lycka för alla!


Andra glada är ovan regissören Julia Thelin samt producenterna Marcus Waltå och Eliza Jones. Deras kortfilm Push it visades också i det officiella programmet igår. En stor framgång för dem, som nu varit på de två finaste festivalerna Cannes och TIFF. Vi ser fram emot fortsättningen.

Det gör jag med. I takt med min inbjudan som MOGUL-speaker har jag blivit inbjuden till ett antal slutna sällskap att prata om vårt jämställdhetsarbete. Igår var det för TIFFs egna exekutiva management team som jag samtalade med i 1,5 timme om hur de som festival kan få högre kvalitet genom jämställdhets- och mångfaldsarbete. Det rör på sig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: