Jämställdhetens ringar på vattnet

11 Sep

TIFF gillar mig, och jag gillar TIFF. Faktiskt kan jag säga att Montreal och jag gillar varandra också. Och mer ska det bli.


I år var jag inbjuden som MOGUL-speaker. Detta efter att i två år varit inbjuden som talare i olika paneler. En stor ära och det följde många ringar på vattnet.


Det började redan på fredag lunch när jag var inbjuden till TIFFs executive team som jag skrev om i förra inlägget. På fredag kväll var det Women in view (ovan jag med dem, Rina Fraticelli och Liz Shorten) som bjöd in mig på ett mingel och samtal. Jag fick se ett fantastiskt konstnärshus, 401 Richmonds Street, med många fina gallerier och dylikt. (Kan rekommenderas helt enkelt) och träffa många spännande regissörer. Här i Canada tappar biogåendet, precis som i hela Nordamerika, mycket. Vi pratade mycket om nya streamingtjänster och vad som händer på den fronten.


Dagen efter var jag hembjuden till en i styrelsen för WIFT Canada. Där blev jag intervjuad om vårt arbete, och fick många fina kommentarer om både Borg och The Square. Väldigt fin start på lördagen, som sedan avslutades med lyckad premiär av Ravens, av Jens Assur.

Så på söndagen var det dags för själva Mogul-speak. Wendy Mitchell intervjuade mig (artikel i Screen här, som betonade vårt mål om att kvinnor ska få tillgång även till de större budgetarna), och vi kunde för en gångs skull prata till punkt. Det var väldigt befriande. Som vanligt får jag efter det en mängd fina möten med både kvinnor och män. Kvinnor med olika hudfärg och från olika delar av världen och med olika sexuella identiteter. Men även män, med motsvarande upplevelser av utanförskap till etablissemanget. Känslan av att vi gör något som har betydelse är så mycket  värt.


På söndagseftermiddagen träffade jag återigen delar av TIFFs ledning och styrelse. Jag deltog i ett fundraising-möte för rika kanadensare, i syfte att få in pengar för mer jämställdhetsarbete. Jag skriver mer, för de lägger redan både tid och pengar på sin egen förändring. Ovan jag med styrelsedamoten Betty-Ann Heggie och fundraiserchefen Maxine Bailey.


Söndagen avslutades med Scandinavian Reception där träffade jag bland alla andra två glada producenter: Fredrik Wikström Nicastro, Borg, och Erik Hemmendorff, The Square.


En av gästerna var Per Sjögren, Sveriges ambassadör i Canada som kommit för att lyssna på mitt Mogul-speak. Vi sågs sedan och började prata om svensk-kanadensiskt kulturmöte som ska ske i Montreal i april 2018.

Idag Euphoria-premiär. Ännu en stor dag alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: