Film på Folk och Försvar

17 Jan

2018 har inletts i samma höga tempo som 2017 avslutades. Vi har haft vårpresentation av biopremiärerna under det första halvåret. Det inleder vi alla halvår med, populärt och bra. Filmerna får fina presentationer i alla medier, exempelvis här i Ystads Allehanda.

Sedan har jag varit med på något som inte är lika vanligt, nämligen säkerhetskonferensen Folk och Försvar. En exklusiv samling människor som samlas för att prata säkerhet ur alla perspektiv. För första gången fick de förhålla sig till verkligheten via film (hela punkten kan ses här). Som vanligt när det ska pratas svåra frågor så illustrerar en scen ur en film effektivt vad som ska formuleras. Därefter pratar alla om samma sak, eftersom alla har samma utgångspunkt. Forskaren Magnus Ranstorp beskrev genom att visa en musikvideo hur livet kan se ut i förorter med hög gängkriminalitet. En miljö få politiker på riktigt är i, och en miljö som måste förändras eftersom det ofta är där radikaliseringen sker. Benedicte Bjornland, Norges SÄPO-chef, visade en scen ur 8 miles (filmen som bygger på rapparen Eminems liv), för att visa samhällets ansvar för att fånga upp barn som växer upp i utsatta miljöer med fattigdom och missbruk. Barn kan vara maskrosbarn, och hitta sin egen väg ut. Eminem hittade musikens väg. Men radikalisering kan också bli vägen till att hitta meningsfullhet. Ett välfärdssamhälle måste ta hand om dessa barn tidigt. Avslutningsvis visade chefen för Polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA) Stefan Hector en scen ur andra filmen i Hunger Games-trilogin. Scenen skildrar när Katniss Everdeen kommer på en nyckel till att förstå hur gruppen ska överleva – att samla allas olika kunskaper och samverka. Bara genom att samhällets alla insatser gemensamt samverkar kan vi lösa frågan om radikalisering. Och jag fick chansen att prata om vikten av att vi har film som alla i Sverige kan spegla sig i, för att känna tillhörighet. Och om att lärarna måste få kunskap att tolka film, så att de kan hjälpa elever att källkritiskt granska film, så att radikalisering avslöjas. SVT gjorde ett inslag om det.

Om jag tror det blev lyckat?

Ja, när ÖB avslutade och tackade för hela tre-dagars konferens så gjorde han det med orden: Tack för tre lärorika dagar, i år tar jag med mig ny kunskap om film och kultur.

Ett svar till “Film på Folk och Försvar”

  1. sevenoceans januari 17, 2018 den 8:23 f m #

    Snyggt jobbat Anna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: