Idag, den 8 mars, var jag inbjuden av (numera fd) jämställdhetsminister Åsa Regnér att tillsammans med Anders Thornberg, nya Rikspolischefen, Lena Ag, nya (och första GDn för Jämställdhetsmyndigheten) och Pernilla Baralt, statssekreterare för jämställdhetsministern, att sitta i ett frukostsamtal lett av Lawen Redar. Syftet var att på denna internationella kvinnodag prata om vilka nästa steg som måste följa efter #metoo-rörelsens avslöjanden.
Det är härligt med samtal. Då är vi alla överens. Det är när det kommer till görandet som det blir svårare.
Vårt görande på Filminsitutet. Det har inte varit en enkel resa. Vårt nya krav på kunskap om maktstrukturerna som orsakat sexuella (och andra) trakasserier blev väldigt kritiserat. Jag tycker att det känns som att det börjat klarna. Att tanken är att ge kunskap om maktstrukturer och inte tvinga filmskapare att göra filminnehåll som de inte känner sig fria i.
Vad vi menar förtydligas i dagens DN-debatt av professor Ulf Mellström. Han förklarar vad genusvetenskap syftar till. Kunskap, som alla har rätt att använda hur de vill. Så är det med vårt nya krav också. Kunskap som finns om varför det finns sexuella trakasserier, som är bra att ha om man inte vill att de ska finnas.
Vi fortsätter alltså att erbjuda gratis utbildningsdag för de som inte skaffat ny utbildning på annat sätt. Första tillfället är på måndag den 12 mars. Och vi fortsätter att inte styra innehållet i filmerna.
Kommentera