Liten turnérapport

12 Apr

Runt påsk var jag på turné i nord- och centralamerika. I förra blogginlägget berättade jag om starten i Ottawa. Det var så svårslaget att jag kom av mig i rapporterandet. Men jag åkte därifrån till San Fransisco. Där träffade jag den fantastiska Barbro Osher, honorärkonsul för Sverige och en av svensk kulturs viktigaste personer i USA. Genom hennes teams försorg hade jag blivit inbjuden för att inleda en visning av Fanny & Alexander i Berkleys Filmarkivs lokaler. Visningslokalen hade passande nog namnet ”Barbro Osher Auditorium”.

Innan dess hade jag hållit ett öppet föredrag för Berkleys studenter om vårt jämställdhetsarbete. Samma tema var det i Sonoma där jag deltog i en panel med bland andra svenska Ingrid Rudefors men kanske framför allt ”Little Miss Sunshine”, Abigail Breslin.

Efter det gick färden vidare till Panamas Filmfestival dit jag var inbjuden för att delta i ytterligare en panel om jämställdhet.

Kan tyckas som att jag upprepar mig, och det är ju sant. Men det finns ett sådant behov i vissa delar av världen, och Centralamerika tillhör verkligen den, att få hjälp att stärka kvinnorna. I vårt uppdrag för Filminstitutet ligger att stärka demokratin, och detta är ett sätt att göra det. Lite kunskap förmedlar jag, men framför allt stärker jag. Och blir stärkt. Denna gång av powerkvinnor som Laura Gomez (La Loca i Orange is the new black men jobbar med sin första egna film). Laura Michalchyshyn, VD för Sundance produktionsbolag, Judith Rodriguez är skådespelare och jobbar även hon med sin första egna film. Jag kan nästan garantera att ni kommer få se både Lauras och Judiths filmer. Och det är också en av de stora vinsterna för mig när jag reser så här. Kontaktnätet ökar. Möjliga samproduktioner som kan hitta till Sverige ökar. Intresset för Sverige ökar. Och jag får nya vänner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: