På besök i nutid, men egentligen i framtiden

17 Apr

Idag har jag varit på besök i Malmö. För att träffa några produktionsbolag och för att göra ett oanmält besök på filmutbildningen på Skurups folkhögskola.

Vilket roligt besök!

När jag kom in satt de i ett gemensamt samtal om #metoo och en övning de själva gjort i anledning av den senaste tidens nya diskussioner. De pratade om hur de bemötte varandra, vem som bestämde och vem som därmed kände sig nedtryckt. En allvarlig, inlyssnande och otroligt mogen diskussion. Om de här personerna sedan inte förstörs av verkligheten hyser jag gott hopp om framtiden!

Jag beskrev hur vi arbetar för att säkerställa att vi väljer kvalitet och inte diskriminerar eller fattar beslut på omedvetna förväntningar. Hur de ska satsa på att strunta i oss, lita på att vi tar hand om helheten. Att de bara ska satsa på att göra sin film. Många bra frågor och reflektioner.

Jag insåg igen ordens betydelse. Vi brukar prata om att konsulenterna vill förstå vilken tematik som filmskaparna har i sina filmer. Andra kallar det för premissen. Här kallades det för sensmoral. För mig är sensmoral något annat, men vad vi alla pratar om är vad filmen handlar om egentligen. Historien kan vara en deckare om en kvinnlig polis osv osv men egentligen handlar det om att bli övergiven (till exempel). Vad jag hör från konsulenterna är att en del inte förstår frågan om tematik. Kanske beror det på att vi använder fel ord. Men det är ett hett tips att kunna formulera vad filmen ska handla om egentligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: