Nu börjar vi om

21 Jan

Nytt filmår. Ny filmvår. Ny regering. Äntligen!

Idag på vårpresentationen fanns exempelvis Maj Wechselmann. Denna fantastiska filmskaparmotor, alltid en film på kornet av samtiden. Denna gång en film om Moa Martinsson som kanske var historiens första Metoo-avslöjare. Lite som Alexandra Pascalidou, som hunnit publicera en Metoo-bok innan omvärlden ens vaknat. Maj som gör film har lite längre ledtid…

Under presentationen fick vi en ny regeringsförklaring. Efter en halvtimme kom viktiga kulturinslag, som att kulturskolan ska stärkas. Jag hade gärna hört mer om kulturen. Eftersom detta blev en regering som bildats som motvikt mot nationalkonservativa krafter, som själva har ett tydligt kulturprogram där kulturen ska styras att göra ”svensk” kultur, behövs en enad motkraft i ett fritt och starkt kulturliv. Det fokuset hörde jag inte. ÄN, kanske jag ska lägga till, de har ju tid på sig.

Den nya kulturministern Amanda Lind känns som ett bra val för oss som tycker att Alice Bah Kunkhe varit en bra kulturminister. Amanda Lind har varit partisekreterare för MP under denna tid och har rimligen kulturreformerna förankrade i partiets kärna. När Amanda Lind intervjuades i Kulturnytt i P1 tyckte jag nog att jag hörde att inslagen väg kommer följas.

Så det blir bra. Vi fortsätter vårt arbete. Kanske förändras det om politikerna följer FTVPs ”kravlista”, som toppas av produktionsrabatter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: