Där finns de nya talangerna

17 Jun

Igår arrangerade Filminstitutet tillsammans med Filmbasen, Film Capitol Stockholm och Film i Stockholm ett Filmrum på Järvafältet. Jag läser idag i tidningen att Järvafältet haft publikrekord, 40.000 besökare. Alla hittade inte till Filmrummet, men det filmades och kommer snart läggas ut. Länk kommer.

Se det. Ali Quraishi höll i ett intressant samtal med Ragnhild Ekner och Tuna Özer om hur de började filma.

Ragnhild och Tuna kommer från helt olika bakgrunder, Ragnhild långt från film och media medan Tunas båda föräldrar arbetar i den världen. Vad som förenar dem är hur de hittade ett sätt att börja filma. Filmbasen var sättet.

Filmbasen är ett av Sveriges många resurscentra. Finansierade av sina regioner har de som uppgift att främja filmskapande, filmkunnighet och filmtittande. De har pengar (inte jättemycket men ändå) men framförallt kunskap.

Ragnhild träffade Mia Engberg på Filmbasen. När hon såg att Mia kunnat göra film förstod hon att det gick. Tuna gick vägen genom SVT. På Filmbasen fick de båda startpengar men båda lyfter framförallt coachningen och nätverket.

Fint var det också att höra dem berätta om mötet med konsulenterna på Filminstitutet. Att huset är svårt att känna sig välkomnad av men att de fått ut så mycket av konsulenterna som hjälpt dem utveckla sitt konstnärliga språk.

Båda poängterade vikten av att ha en producent som de kände sig trygga med och som förstår hur ”en slipsten ska dras”.

Tuna gav sedan producenterna ett tips. Idag lägger många upp det de skapar på nätet, visar upp sig. Där finns massor av begåvade och intressanta röster som inte har en aning om hur man hittar varken en producent, Filmbasen eller filminstitutet. Producenterna däremot borde utan problem kunna hitta sin nästa talang där.

Hela sommaren ligger framför oss. Det är bara att gå in på nätet och botanisera. Nästa Guldbaggevinnare ligger antagligen där och väntar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: