Ära och nya vänner

7 Okt

Barbro Osher har överräckt min utmärkelse, Zoë Eltons idé för Mind the Gaps att ge en utmärkelse för visionärt ledarskap i filmvärlden, på Mill Valley Film Festival #mvff42. Hon är både konstnärlig ledare men alltså skapare av Mind the Gap, deras jämställdhetssatsning.

Smycket har Zoë designat själv. Det ser ut så här:

Jag är otroligt stolt och tacksam. Tacksam för att jämställdhetsarbetet både ger mig nya vänner, men även en plattform för svensk film att nå ut. I år Amatörer av Gabriella Pichler, Scheme Birds av Ellinor Hallin och Ellen Fiske och And Then We Danced av Levan Akin.

En annan som var inbjuden var Hans Petter Moland, vars film Out Stealing Horses, var också inbjuden.

Filmen är en svensk samproduktion, så jag tog lite ära för den med. Men mest hade jag väldigt trevligt med Hans-Petter under fyra dagar. Vi hann prata om mycket film, kvalitet, rättvisa och jämställdhet. Han var med och lyssnade på mina framträdanden och det var intressant att få hans norska perspektiv på filmskapande. Nästa gång hoppas jag träffa honom när både hans och Levans filmer har blivit Oscars-nominerade!

Andra jag träffade var (förutom den ständigt intresserade och engagerade Barbro Osher) representanter från trafikutskottet (!)

Samt Barbros kollegor på konsulatet med Kristina Bunger i spetsen.

jag höll en key note som ledde till många samtal.

exempelvis filmskapare som Jessica (nedan), som liksom jag fyller samma ”dubbel digits” i denna vecka.

Jag hörde inspirerande samtal om distribution och finansiering med producenten Daniela Tuolun Lundberg (till höger) som bla producerat Beast of the Southern Wild och Honeyboy (nedan). På festivalen presenterade hon filmen Harriet) och distributören Emily Best från Seed & Spark

Bådas bästa tips var:

  • Vårda dina investorer med transparenta budgetar
  • Känn din publik, tillbringa minst en timme om dagen med dem (irl eller på sociala forum)
  • Börja smått, ditt livsopus är inte din första film varken som regissör eller producent

Ett annat spännande samtal (nedan) som leddes av Melissa Silverstein, grundare av Women and Hollywood, var hur du som kvinnlig regissör ser till att få pondus. Olivia Wilde (skådespelaren som nu debuterat med en uppenbarligen bra och sexuellt avslöjande coming of age-film Booksmart) samt Kasey Lemmons som regisserat ”Harriet” om den sanna historien om en kvinnlig slav som flydde och räddade hundratals slavar till frihet, samt ledde grupper i amerikanska inbördeskriget. (Mycket lärorikt för mig som aldrig hört talas om henne. Och en fin film.) Avslöjande och roligt samtal!

Jag mötte också Alison Emilio som är ansvarig för ReFrame i Hollywood. Tillsammans med Zoë, Melissa och flera gör hon ett stort arbete.

Jag och Hans-Petter tog sedan en tur till Redwoodskogarna i Muir Woods

Avslutningsvis fick jag tala kvalitet jämställdhet för Pixar Studios!

Jag mötte Holly Lloyd som leder Pixar Women tillsammans med Yun, Lara och många andra och vi pratade hur man går från snack till verkstad. Intentionerna är goda. Nu är det dags att se resultatet, både på Pixar och i Hollywood!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: