Besök en unik verksamhet

3 Dec

Vad gör ni på jobbet om dagarna? I vår verksamhet i Rotebro pågår en verksamhet som är unik. Där har vi vårt analoga laboratorium, ett av få kvarvarande i världen. Och där tar vi fram nya kopior av filmer som kan visas över hela världen. Just nu jobbas det intensivt med Viskningar och Rop från 1972, manus och regi av Ingmar Bergman.

Här ovan ser ni Rémi i synken. Han säkerställer i detta skede att färgsättningen blir rätt och så lik originalet som möjligt.

Ibland behöver filmerna även renoveras, som nedan nitratkopia som är den enda (kända) existerande kopia av Flickorna på Solvik av George af Klercker. Först renovering, sedan framtagning av ny svart-vit kopia för att sedan ta fram en färgkomposition.

Skillnaden på före och efter syns tydligt när man lägger ihop remsorna. Se nedan på den tintade nitratkopian av ”Terrorismen i Ryssland” av Pathé 1907. De svartvita rutorna är de nya.

Eller i förstorat skick för att se hur färgen ska se ut.

Filmremsorna ska sedan via ett antal maskiner, för rätt ljussättning och sedan framkallning. Se maskinerna nedan.

Framkallningsmästare Lisa förevisar framkallningsprocessen

Sedan tillbaka in i en kasematt (frysrum med -6 grader och en luftfuktighet på 32%). Vi har tre sådana rum i Rotebro och ett stort under hela Filmhuset på Gärdet. Jon beskriver behov.

Vi har också sprängstoffet nitratfilm. De rummen gick vi inte in i, vi hade inte tillräckligt mycket skyddskläder för hela ledningsgruppen.

Avslutningsvis, här finns även massor av kostymer. Bland annat över 100 från inspelningen av Fanny och Alexander. Ibland ställs de ut i Filmhuset men lika ofta turnerar de runt på museer i Sverige eller övriga världen.

En kul arbetsplats helt enkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: