PR down under 

24 Apr

I väntan på mitt invigningstal på FFS Film Festival (For Film’s Sake) ägnar jag lite tid åt att besöka Sydneys operahus. Oslagbart vackert. Ganska konstigt att vara här och se det.

Jag är inbjuden av Sophie Mathiesen, regissör, festivalchefen och ordförande för Australiensiska WIFT. Hon ringde mig desperat vid jul och frågade om jag inte kunde komma down under för att hjälpa dem att få ljus på jämställdhetsfrågan under en period där en ny regering inte bara tycker jämställdhet är meningslöst, men även kultur. Alltså en av de många hårt högervridna nya regeringar som försöker inskränka kultur och likaarbete. Märkligt nog går de alltså ihop, det är en välkänd kronologi med antifeminism som övergår till ännu mer antidemokratiska åtgärder. Förra jämställdhetsministern, Maria Arnholm, sade ofta det. Se upp för antifeministiska, de förebådar en dålig demokratisk utveckling.

Med vetskap om det, och med slutet av april så långt fram att det inte avskräckte, tackade jag ja till inbjudan. Alltid kul med filmfestival i andra länder med fokus på den lokala marknaden. Då får en se film det är svårt att få tag på i Norden.


Nå. Nu blir det inte så mycket film. Min närvaro syftar till att få press på FFS så festivalen når ut. Smickrande att vara dragplåster på sätt och vis, men jag hade gärna fått se lite film också. Nu gör jag bara media, ovan för ABC Radio tillsammans med Sophie i mitten och reportern Rebecka till vänster. Fler dagspressintervjuer är gjorda och TV planeras. På onsdag kväll har jag invigningsanförandet och på torsdag kväll bär det hem, efter ett juryjobb. Inte mycket film alltså.

Mer av den varan hoppas jag det blir i Cannes, både av svensk och internationell film. Svensk jämställdhet kommer de i vart fall få mer av i år. Vi är tack vare vår egen WIFT-ordförande Héléne Granqvist (som duktigt minglat med rätt folk) inbjudna av Marknaden på festivalen att hålla ett uppföljande seminarium om hur det går med vårt arbete. Vi har valt att lyfta hur andra inspirerats. 50/50 by 2020 – Global Reach är den anspråkslösa titeln. Med på scen är först regissörerna Jessica Hausner och Agnieszka Holland som ska samtala med mig om filmskapande, kvalitet och gate keepers. Efter det presenterar Kanada, Irland och Norge sina strategier för att nå målet. All demokrati i Frankrike är alltså inte hotad, trots valutgången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: