Invigning, avtäckning och filmning

27 Jun

Jag befinner mig på Bergmanfestivalen på vackra Fårö. Som vanligt ett fint program, för andra året ihopsatt av Emma Gray-Munthe (nedan). I år på invigningen invigdes också en replika på den fantastiska väv som Anita Grede gjort och som hänger i Dämba-bion. Ingmar Bergman Jr fick idén att låta biografen i Bergmancentret få mer av av sin fars Ingmar Bergman Sr själ genom att be fotograf Mats Bäcker göra en replika. Den invigdes med fint tal och stora ovationer (ovan).

På invigningen i kyrkan sjöng min fantastiska kollega Clara Gustavsson, som både arbetar med distributionen av det av oss restaurerade och digitaliserade svenska Filmarvet och sjunger vackert. Här framför hon en del av tonsättaren Sonja Sohlbergs melodi ”Varje liten tanke” som komponerades för en av de första svenska talfilmerna från 1929, regi Julius Jaenzon och med Edvard Persson i huvudrollen.

På plats på Fårö hann jag också med att besöka inspelningen av Mia Hansen-Løves film som samproduceras med Plattform Produktion.

Filmen spelas i sin helhet in på Fårö. Mia skrev den när hon själv hade fått ett stipendium för residensboende i Bergmangårdarna för några år sedan. Den innehåller allt från dessa autentiska inredningar i Dämba-gården som Bergman köpte till en av sina fruar, pianisten Käbi Laretei, till alla andra mytiska Bergmanplatser. Exempelvis bjuds tittarna på en av Bergmanveckans höjdpunkter, Bergmansafari, samt ett antal Fårö- och Bergmanprofiler, som nästan alla spelas av dem själva. Filmen kommer att ha premiär om ett till två år.

Jag visades runt av Sandra från Plattform och Julien från franska produktionsbolaget. Mia träffade jag men valde att inte fota, hon var trött men nöjd. Jag ville att hon skulle få fortsätta att vara nöjd. Lika nöjd som jag efter min del av Bergmanveckan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: