Distribution – vårens heta fråga

16 Jan

Idag hade vi vårpresentation av svenska premiärer. Uppenbarligen hade många väntat på detta för hela Bio Victor var fyllt. Aldrig har vi haft så många besökare. Trots det kunde förstås inte alla komma, de som vill se trailrarna kan göra det på Film- och TVproducenternas hemsida och de som vill höra Andrea Reuter intervjua teamen kan göra det från sfi.se fr o m imorgon.

Vid sidan om jämställdheten inom svensk film (som vad gäller regi verkligen inte har ett höjdarår 2012) som en självklar fråga så kom också frågan om distribution upp.

I våras reste Mantaray med Stina Gardell,  i samarbete med Våra Gårdar, i spetsen ut på turné med filmen ”Han tror han är bäst” av Maria Kuhlberg. Stina insåg att biografdistribution för dokumentärer har svårt att lyckas. Biofönstret är kort och filmerna når inte ut. Därför bokade Stina in filmen tillsammans med sig sig själv eller Maria. De reste ut till ett 40-tal orter och visade och pratade om filmen. Samtidigt fortsatte distributionen i Stockholm via Svenska Bio. Det hela är en framgångssaga för filmen och visar också på en alternativ distributionsform som inte så många pratat om tidigare. Andra har gjort det, bla Atmo som nu distribuerar sin femte film själva.

Jag vet inte om det är Stinas berättelser som inspirerat eller det faktum att många independentfilmer har svårt med distributionen som gör att ett stort antal av de närvarande producenterna idag har bestämt sig för att sköta sin egen distributionen. Stina, med sin erfarenhet, påpekade dock att hon nu tar det ett steg vidare. Hon både distribuerar och har Folkets Bio. För det är lika viktigt att dokumentärer kommer ut i mellanstora och stora städer, där fyller uppenbarligen Folkets Bio en viktig roll.

Jag är övertygad om att distributörer i Sverige gör ett bra jobb. Men jag är lika övertygad om att man måste pröva nya vägar i vårat lilla land. Det händer just nu och det ska bli spännande att följa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: