Avslöjande

10 Sep

I mitt jobb får jag ofta frågan vilken film som är min favoritfilm. En omöjlig fråga.
Den bästa filmen är den som just i den tiden, i mitt liv, ger mig störst spegling av det som just då är viktigt för mig.
Jag kanske inte visste det, men den filmen berör mig för att jag hade något i mig som behövde hjälp att bearbetas.
Därför får vissa filmer ibland en överdrivet stor betydelse för mig.
Exempel är ”Breaking the waves”, av vissa ansedd som antifeministisk. För mig handlade den om en kvinnas frigörelse, och jag låg i skilsmässa.
En annan är ”I taket lyser stjärnorna”, säkert en tårdrypare för många, men för en ensamstående mamma vars största rädsla är att dö ifrån sitt barn var det en flodöppnare. Inte bara av tårar utan också av glädje för att barnet kan klara sig själv.
Men jag kommer aldrig svara på vilken film som är bäst eller sämst i år. Inte svensk film i varje fall. Kommer inte utnämna sämsta skådisen heller.
Men jag kan avslöja att jag aldrig har gillat Meryl Streep. När jag idag på morgonen såg henne i en bioannons insåg jag vilken film jag inte ska gå och se.
Jag ser om Palme-filmen istället.

2 svar till “Avslöjande”

 1. Jessica september 10, 2012 den 5:43 f m #

  Vad synd att du låter din aversion mot Streep avskräcka dig från att se Hope Springs. För den är faktiskt ovanlig – och välbehövlig i sitt ämnesval. I en tid när 95 procent av filmerna handlar om folk i åldrarna 17-29 år (nåja, vi kanske kan sträcka oss upp till 32), är det på tiden att någon berättar historier om dem som befinner sig i en annan del av livet. Och pratar om sånt som folk inte riktigt vill tänka på som att de i ens föräldrageneration kan ha – eller i alla fall borde ha – ett sexliv.

  En helt ok film, jämförbar med Marigold hotel från tidigare i år, och även om du inte gillar Streep så är Tommy Lee Jones prestation rätt fantastisk.

 2. Anna Serner september 10, 2012 den 5:26 e m #

  OK – du har övertalat mig. Tycker ju själv att åldersdiskriminering är så trist och bör motverkas.
  Så jag får hoppas Meryl lyckas vara något annat än just bara Meryl. Och Tommy Lee Jones är faktiskt fantastisk (och mindre använd).
  Tack för inspirationen. (Jag återkommer med reaktionen på själva filmen…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: