Nöjd i Albanien

11 Mar

Samma dag som presskonferens och debattartikel om den nya filmpolitiken kom, åkte jag till Albanien.

På håll har jag kommenterat, och läst kommentarer. Utan att veta helheten av propositionen så är jag än så länge väldigt nöjd. Jag tycker regeringen verkar ha tagit ett helhetsperspektiv och lyssnat in alla remissinstansers synpunkter. Säkert kommer det finnas delar som kommer diskuteras, men framför allt kan vi nu gemensamt med alla branschaktörer försöka skapa förbättringar.

Filminstitutet har redan fått uppdraget i vårt regleringsbrev att förbereda för den nya filmpolitiken. Nu vet vi mer åt vilket håll förändringarna ska leda. Vår tanke är nu att bjuda in till ett Filmrum i april där vi berättar mer om hur vi ser på propositionens innehåll. Inga större förändringar i stödordningen kommer kunna ske förrän tidigast mitten på 2017, troligtvis inte förrän 2018. 2016 blir utvärderingens och konsekvensanalysens år, i nära samråd med branschen trots att råden ännu inte är på plats.

Jag varnade idag Eurimages (som jag är i Albanien för att beskriva vårt jämställdhetsarbete för) att de kommer få ännu fler svenska kvalitetsprojekt att finansiera i framtiden. För det är ju klart, alla förändringar ska förhoppningsvis leda till högre kvalitet i alla filmer. Kunde dock inte låta bli att le lite till Erik Helmerssons ledare idag. Insiktsfullt konstaterade han att oavsett alla önskemål från departement så är det filmskaparna själva som gör filmerna.

Helt sant, var och en har att göra den bästa möjliga filmen för de pengar den får! Då blir även Eurimage lika glada som de var i går kväll, när den formella middagen avslutades med dans. Trevlig helg alla, hoppas ni får dansa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: