I väntan på…

23 Dec

I väntan på  Jultomten, ett nytt filmår, Guldbaggen, Göteborgs Filmfestival och Oscars så lagar jag julmat och tänker på vad jag tar med mig från 2016.

1, Att jag har ett kul jobb med världens roligaste julfester. Ovan en film från årets julquiz, förstås filmer i centrum. I år vilken musik och film var det? Vi låter alltid de nyanställda göra julfesten. Det skapar utan ansträngning alltid en ny typ av fest, det ger alla en chans att veta vem som blivit nyanställd de året och avslutningsvis… Alla gillar att ge de nyanställda en chans att göra bästa festen, en samlad positiv energi alltså. 

2, Årets snackis blev Skam, den norska serien. Deras målgrupp var 16-18 åringar. Det finns 64.000 norska ungdomar i den åldern. Den första  webbisoden hade 24.000 tittare och den sista hade drygt 2.400.000, och det ökar i takt med snacket. Produktionens egna analys om framgången är att de hade gjort en gedigen research i målgruppen. Massor med intervjuer med ungdomar. De kunde vara helt kompromisslösa i manusskrivande eftersom målgruppen var så väldefinierad. Alla är intresserade av hur framtidens vuxna tänker…

3, Ett dåligt bioår för svensk film, samtidigt som drygt 1,7 miljoner svenskar valde att se En man som heter Ove. Publiken finns för svensk film alltså även om vår prognos  bara är 16-17% för 2016. Samtidigt är 2016 ett fint festivalår. Under perioden 2013-2016 har Sverige haft den bästa festivalperioden sedan vi började föra statistik. Bra för svensk films varumärke!

4, Sista året med Filmavtal. Nu börjar en ny era. Det första branschrådsmötet känns hoppfullt inför framtiden. En försiktig optimism kunde skönjas hos dem som var med. Det kanske går att prata med varandra på nya sätt trots allt?!

Vi får se. God Jul och Gott Nytt. Vi hörs på det nya året. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: