Vad betyder den minskade marknadsandelen?

25 Nov

I förra veckan hade vi ett Filmrum om publiken. Filmrummet var ett samtal i anledning av att vi på Filminstitutet ser över vårt stödsystem för spridning och visning av film. Inom ramen för den översynen har vi också gjort en första undersökning över hur biografer och distributörer ser på hur film når sin publik.

Undersökningen har skickats ut som ett första steg i en dialog med branschen om hur vi ska stötta filmers väg till publiken på bästa sätt.

Vi är alltså i starten på ett undersökande där allas synpunkter och åsikter är välkomna. Mitt i starten kom siffrorna som visar att svensk marknadsandel på biografen är rekordlåg, 9,9%.

Varför är marknadsandelen så låg? Beror det på kvaliteten på filmerna? Beror det på hur biograferna gör sina sättningar? Beror det på marknadsföringen? Beror det på vad publiken väljer att köpa en biobiljett till? Går det att göra något åt det?

Klart är att det inte bara händer i Sverige. Mina kollegor i Norge och Finland vittnar också om tapp på 10 %. Bara Danmark upprätthåller sin marknadsandel. Frågan är om det är en tillfällighet att vi tre länder ser samma trend, eller om det är något annat? Är det Danmarks filmklubb? Är det kvaliteten på filmerna i Danmark? Samtidigt är det också tydligt att svenskar ser mycket mer strömmat innehåll än de flesta länder. Är vi alltså först i den nya trenden?

Det finns inga svar än. Vår utredning har börjat ställa frågor, men många fler ska ställas.

Att i detta skede ha en åsikt om vilka typer av filmer som ska dra publik på bio är för tidigt. Ändå svarade jag delvis på den i DN i förra veckan. Filmer med kvalitet svarade jag. Jag sade också att jag inte är säker på att Filminstitutet i framtiden kan ta ett repertoaransvar för bioerbjudandet.

Biofönstret är det enda fönstret som hittills har haft en fungerande affär. Om den affären blir ännu mer osäker är frågan om vi ska fortsätta bara prata marknadsandel i relation till bio. Kanske har tiden kommit att prata films framgång på fler sätt?

Vad jag inte svarade på var frågan vilka filmer vi ska ge stöd till. Det hade jag enkelt kunna göra däremot:

Vi ska ge stöd till en mångfald av filmer, precis som idag. Men alla kanske inte kan förväntas dra så stor publik på bio att det påverkar marknadsandelen. Och kanske kommer inte alla ens visas på bio. Då finns det mängder av andra kanaler, både på TV och strömmat. De filmernas möte med publiken är lika viktigt även om affären ser annorlunda ut.

Vi fortsätter vårt undersökande med branschen. Jag hoppas många vill delta. Vi kommer inte komma med några svar själva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: